Nie uwierzyłabym w smak biszkoptu, a jednak: Przepis na biszkopt ze śmietaną w tylko 10 minut.

Choć ten biszkopt nie zawiera ani kremu ani nadzienia, jest niezwykle smaczny, miękki i soczysty. Moja mama od lat stosuje przepis na to ciasto, który zdobył honorowe miejsce w naszym kuchennym repertuarze.

Składniki:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 1 proszek do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka kokosowych wiórek
  • 1/2 szklanki pudru cukrowego
  • 1 porcja bitej śmietany

Jeśli chcesz:

  • Migdałowe plasterki jako dekoracja

Instrukcje:

Mieszamy jajka z cukrem.

Dodajemy mąkę, mleko, olej oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Gotową masę wylewamy na blachę do pieczenia, wcześniej natłuszczoną i obsypaną mąką. Przed pieczeniem posypujemy ciasto mieszanką wiórek kokosowych i cukru waniliowego.

Ciasto pieczemy. Na upieczone, jeszcze gorące ciasto wylewamy nieubijaną śmietanę.

Możemy posypać pudrem cukrowym. Jeśli wolisz, dodaj także plasterki migdałów na wierzch.

Smacznego życzymy!