Biszkoptowe bomby z pomarańczową bitą śmietaną

Biszkoptowe „bomby” z pomarańczową bitą śmietaną – sposób przygotowania

Jeśli chcesz przygotować np. desery na rodzinną uroczystość, a nie chcesz wydawać na te z cukierni, wypróbuj domowe „bomby” biszkoptowe z pyszną pomarańczową bitą śmietaną. Nie tylko świetnie smakują, ale także świetnie wyglądają, więc sukces wśród gości jest w 100% gwarantowany.

Składniki

  • jajka – 3 szt
  • cukier – 120 gr
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • olej – 120 ml
  • mleko – 120 ml
  • zwykła mąka – 200 gr
  • proszek do pieczenia – 12 gr
  • skórka z cytryny – z jednej cytryny
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • sok pomarańczowy – 200 ml
  • słodzona śmietanka do ubijania – 200 ml

Przygotowanie

Jajka, cukier i cukier waniliowy umieścić w misce i ubijać do powstania piany. Następnie wlej mleko i olej. Dodaj zwykłą mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu wymieszaj skórkę z cytryny i sok z cytryny. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 40×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.

Po ostygnięciu wycinamy foremką do ciastek lub szklanką jak najwięcej krążków. Nie wyrzucaj reszty tuszy, ale drobno ją zmiel. Następnie posmaruj koła 100 mililitrami soku pomarańczowego.

Do miski wlej posłodzoną śmietankę kremówkę i ubij bitą śmietanę. Jeśli nie masz słodzonego, ubij cukier puder do smaku. Następnie stopniowo ubij do ubitej śmietany kolejne 100 mililitrów soku pomarańczowego. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego, nałożyć na wycięte koła, a następnie posypać wierzch pokruszonym ciastem.

Przed podaniem deser posyp cukrem pudrem. Smacznego!