Domowe bułeczki z czosnkiem i ziołami. Błyskawiczna kolacja w 25 minut.

O wiele ciekawsze opcja na kolację z przyjaciółmi są pachnące domowe babeczki zamiast prostych kromek chleba na kolację. Ale są one także znakomite jako alternatywa na rodzinne śniadanie.

Wyglądają bardzo intrygująco a ich aromat przyciągnie każdego smakosza!

Bułeczki z czosnkiem i ziołami według naszego przepisu są niezwykle miękkie, smaczne i pachnące, a ich oryginalna forma będzie miłym zaskoczeniem dla Twoich gości i domowników!

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 250 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ulubione zioła
  • 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj drożdże z przesianą mąką, dodaj ciepłe mleko, sól, cukier i olej roślinny, wymieszaj i wyrabiaj miękkie ciasto. Owiń miskę z ciastem folią i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.

Teraz przygotuj nadzienie. Do miękkiego masła dodaj posiekane zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj.

Podejdź do ciasta, zwiń je w kiełbasę, a następnie pokrój w małe plasterki. Rozwałkuj każdy plasterek na małe okrągłe ciasto, pośrodku którego ułóż trochę nadzienia. Złóż kółka 4 razy, jak na zdjęciu poniżej i po umieść 2-3 kawałki w foremkach do muffinów

Posmaruj przyszłe bułeczki żółtkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 20-25 minut.

Wspaniała alternatywa dla chleba, prawda?

Pozwól znajomym również spróbować tych boskich, świeżych domowych bułeczek, podziel się z nimi przepisem w mediach społecznościowych!