Przepis na świetne połączenie kapusty z kurczakiem – lepsze od gołąbków

Na samym początku musisz sparzyć liście młodej kapusty we wrzątku osolonej wody. Później musisz zaczekać, aż ostygną i odetnij twarde końcówki.

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie nadzienia. Opłukaj dokładnie filet z kurczaka pod bieżącą wodą i pokrój w drobną kosteczkę. Pomidorki koktajlowe dokładnie opłucz i pokrój w kosteczkę. Następnie posiekaj koperek i szczypiorek i wrzuć wszystkie składniki do wysokiej miski.

Do miski dodaj starty ser, dodaj takie przyprawy jak sól, pieprz, przyprawę do kurczaka i dokładnie wszystko ze sobą wymieszaj. Przygotowane nadzienie jest gotowe do dalszych kroków. Rozłóż liście kapusty na blacie kuchennym i zacznij nakładać farsz.

Zwiń dokładnie brzegi liści do środka, przykryj nadzienie i zacznij formować kuleczki, jak na gołąbki. Jak uformujesz wszystkie kulki, przełóż je do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem roślinnym.

Przygotuj małą miseczkę, w której umieścisz posiekany czosnek i sól. Dokładnie wymieszaj śmietanę z solą i czosnkiem. Powstałym sosem polej kuleczki kapuściane i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza na 40 minut.

Przed podaniem bombowych, kapuścianych kuleczek posyp świeżo posiekanymi ziołami. Danie będzie przez to smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Mam nadzieję, że danie będzie smakowało Tobie i Twojej rodzinie. Smacznego!

Czytaj dalej