Obierz jabłko, usuń łodygę i rdzeń. Następnie kroimy go w drobną kostkę.
Dodaj jajko do głębokiej miski. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy.
Wlać olej, dodać sól i wymieszać trzepaczką. Dodaj jogurt i dokładnie ubij.
Do ubitej śmietany dodać jabłko i wymieszać. Wlewamy mleko i wszystko razem mieszamy.
Stopniowo przesiać przez sito do mieszanki mąki i proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszaj szpatułką.
Zagnieść ciasto ręką. Nabieraj ciasto łyżką. I za pomocą naoliwionych dłoni formujemy wałek.
Wałeczki kładziemy na posypanej mąką twardej macie. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju.
Włóż roladki do gorącego oleju. I smaż je z obu stron na złoty kolor. Gotowe roladki układamy na talerzu wyłożonym papierową serwetką.
W misce wymieszaj cukier i cynamon. Roladki obtaczamy dokładnie w cukrze.
Last Updated on 23 lutego 2023 by admin