Jeśli masz jabłko, jajko, mąkę i kilka popularnych składników, przygotuj ten przepis: Szybki i łatwy deser bez użycia piekarnika.

Przygotuj miękkie i niesamowicie smaczne bułki jabłkowe w domu. Nasze dzieci je uwielbiają i prawie codziennie proszą o ten słodki przysmak.

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru granulowanego
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 200 g białego jogurtu
  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • 7 g proszku do pieczenia
  • olej roślinny do smażenia

Do dekoracji:

  • krystaliczny cukier
  • cynamon

Przygotowanie:

Obierz jabłko, usuń łodygę i rdzeń. Następnie kroimy go w drobną kostkę.

Dodaj jajko do głębokiej miski. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy.

Wlać olej, dodać sól i wymieszać trzepaczką. Dodaj jogurt i dokładnie ubij.

Do ubitej śmietany dodać jabłko i wymieszać. Wlewamy mleko i wszystko razem mieszamy.

Stopniowo przesiać przez sito do mieszanki mąki i proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszaj szpatułką.

Zagnieść ciasto ręką. Nabieraj ciasto łyżką. I za pomocą naoliwionych dłoni formujemy wałek.

Wałeczki kładziemy na posypanej mąką twardej macie. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju.

Włóż roladki do gorącego oleju. I smaż je z obu stron na złoty kolor. Gotowe roladki układamy na talerzu wyłożonym papierową serwetką.

W misce wymieszaj cukier i cynamon. Roladki obtaczamy dokładnie w cukrze.

Możemy zaserwować słodką dobroć. Smacznego!