Łatwy przepis na bułeczki serowe, które rozpływają się w ustach – znikają z talerza w moment

Po tym czasie, zagnieć ciasto i podziel je na 20 równych kawałków w formie małych kulek. Do każdej z przygotowanych bułeczek włóż po około 2 cm kostki sera i ponownie uformuj małe kulki.

Połóż na blachę papier do pieczenia, ułóż na nim przygotowane bułeczki, przykryj je folią spożywczą i odstaw na dwadzieścia minut, aby pozostały w swoich kształtach.

Zdejmij folię, rozbij żółtko i posmaruj nim górę każdej z bułeczek. Na wierzch możesz posypać swoje ulubione przyprawy np, sezam, czarnuszkę czy płatki chilli.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, po czym włóż bułeczki i piecz je przez ok. 15-20 minut. Na pewno po całym mieszkaniu będzie roznosił się cudowny aromat, aż sąsiedzi będą chcieli przyjść na kawę.

Oczywiście twardy ser można zastąpić dowolnymi dodatkami np. kiełbasą chorizo, suszonymi pomidorami czy nadzieniem warzywnym.

Ilość pomysłów na te bułeczki jest nieograniczona. Życzymy powodzenia w przygotowaniu i smacznego!

Czytaj dalej