Drożdżowe bułeczki tureckie przygotowane na patelni – Puszyste i miękkie – ze stołu znikają błyskawicznie

Drożdżowe bułeczki przygotowane na patelni? Tak to jest możliwe!

Dziś podzielę się z Wami tym przepisem. Bułeczki są niezwykle łatwe do przygotowania.

Składniki:

  • niepełna szklanka mleka tj. 240 ml
  • pół kilograma mąki
  • łyżka koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ szklanki oleju słonecznikowego
  • 50 g drożdży.

Przygotowanie:

Odlej około 150 ml oleju i zalej nim pokruszone drożdże. Zalej mlekiem, dodaj soli i dobrze wymieszaj. Powstanie płynna masa, do której dodaj mąkę.

Jednak zrób to ostrożnie mniejszymi porcjami. Teraz możesz zagniatać ciasto, które będzie miękkie w swojej formie. Tak wyrobione ciasto przykryj i na chwilę odstaw, tak aby podrosło.

Potem podziel je na 8 części i już możesz kształtować osiem okrągłych bułek. Ułóż je na patelni wysmarowanej olejem i ponownie odstaw, aby ciasto podrosło. Tym razem może to zając nawet kilkadziesiąt minut. Teraz masz czas na kawę.