Bułgarska papryka w pachnącej czosnkowej marynacie. Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil.

Na naszym rynku papryka sprzedawana jest 2 razy taniej niż w supermarkecie. I choć ryneczek wygląda skromniej, ma znacznie bardziej soczyste i aromatyczne produkty niż te sklepowe.

Dlatego kupuję paprykę w imponujących ilościach. Niektóre z nich mrożę i wykorzystuje później do innych sałatek. Również robię marynowane papryki w słoikach. Jest najbardziej popularnym warzywem na stole.

Aby papryka marynowana zachowała swój niepowtarzalny aromat, najpierw piekę ją w całości, nawet z nasionami. Pamiętaj, aby po upieczeniu usunąć cienką skórę. Uwierz mi, Twoja praca napewno Ci się opłaci. Doskonała przystawka warzywna w stylu gruzińskim jako pierwsza gości na świątecznym stole.

Składniki:

  • 800 g papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 0,5 pęczka kolendry

Przygotowanie:

Paprykę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami. Połóż je kolejno w niewielkiej odległości od siebie na blasze wyłożonej pergaminem. Przed gotowaniem na każdej papryce zrób kilka nakłuć widelcem ze wszystkich stron. Piecz paprykę w całości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut do miękkości.

Gotową paprykę przenieś do pojemnika, szczelnie zamknij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie zrób marynatę. W misce wymieszać olej i sok z cytryny. Do mieszanki dodaj cukier i sól, a także przepuszczony przez prasę czosnek i drobno posiekaną kolendrę. Wymieszaj składniki. Obierz wystudzoną paprykę ze skórki.

Następnie pokrój paprykę w paski, usuwając nasiona. Pozostały w pojemniku sok wlej do marynaty. Wymieszaj. Umieść paski papryki warstwowo w pojemniku. Kolejno: Najpierw jedna warstwa, którą zalejesz małą ilością marynaty. Później druga warstwa papryki. Ponownie zalej je marynatą. I tak dalej, aż skończą się składniki.

Marynowaną paprykę przechowuj w lodówce na noc w pojemniku. Już rano gotowa będzie pikantna i aromatyczna przekąska z ulubionego sezonowego warzywa. Podaję go zarówno z mięsem, jak i z ziemniakami.