Niebiański smak odkryty – Buraczki pieczone z miodem i octem balsamicznym wygrywają z ziemniakami i ryżem.

Miodowi daj szansę, aby uwolnił naturalną, słodką nutę buraka – zaskoczy cię boskim smakiem. W połączeniu z tymiankiem, jego smak zostanie wzniesiony na wyższy poziom.

Jeżeli nie jesteś fanem ziemistego, intensywnego smaku surowego buraka, upieczenie go może być rozwiązaniem. W piekarniku, burak nabiera słodkości i kremowej konsystencji, przeistaczając się w arcydzieło kulinarne. Kompozycja miodu i octu balsamicznego podkreśla i równoważy słodycz buraka.

Przed wprowadzeniem buraków do piekarnika, polej je oliwą z oliwek, by wzbogacić ich smak. Tymianek, mimo że nie jest jedynym ziołem, które może towarzyszyć burakom, w tej roli jest niezrównany.

Proces pieczenia nie tylko intensyfikuje smak buraków, ale także pomaga w zachowaniu witamin i składników odżywczych. Dzięki temu, buraki staną się nie tylko kuszącym dodatkiem do potraw, ale także źródłem wartości odżywczych.

Oto przepis:

  • miód (2 łyżeczki)
  • oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • buraki(1 kg)
  • ocet balsamiczny (1 łyżka)
  • rozmaryn (0,5 łyżeczki)
  • tymianek (0,5 łyżeczki)

Czas przygotowania: 15 minut, pieczenie: 55 minut.

Instrukcja przygotowania:

Piekarnik ustaw na 220 stopni.

Buraki dokładnie myjemy, obcinamy górę i dół, a większe egzemplarze kroimy na pół.

Każdy kawałek owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 45 minut, aż będą miękkie.

Po wystudzeniu, obieramy i kroimy w kostkę.

Kostki mieszamy z oliwą, miodem, octem i przyprawami, układamy na blaszce i pieczemy dodatkowe 10 minut.

Gotowe! Życzymy Smacznego!