Dziś opowiem Wam jak upiec buraki w piekarniku, aby były niezwykle pyszne i zachowały jak najwięcej wartości odżywczych i witamin. Jeśli po prostu ugotujesz buraki w wodzie pozbędziesz się z nich wszystkich cennych pierwiastków śladowych, a warzywa będą wodniste i całkowicie bez smaku. Dodatkowym plusem jest to, że buraki gotują się w piekarniku dwa razy szybciej. Wykorzystaj ten sposób i przekonaj się sama!
Dokładnie umyj buraki szczotką lub gąbką do mycia naczyń. Następnie usuń nadmiar wilgoci z warzyw ręcznikiem papierowym.
Odetnij końce. Jeśli chcesz upiec kilka warzyw, ważne jest, aby buraki były mniej więcej tej samej wielkości.
Przygotuj folię i papier do pieczenia nasączonym wodą. Następnie zrób w warzywach nakłucia za pomocą wykałaczki i posól.
Na koniec polej olejem roślinnym. Aby wzmocnić ich smak, możesz polać je także octem balsamicznym lub dodać trochę cukru.
Owiń każdego buraka w papier, a następnie w folię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1-1,5 godziny. Wszystko zależy od wielkości buraków, więc sprawdź po upływie godziny czy są gotowe.
Last Updated on 19 lipca 2021 by admin