Szef kuchni chętnie podzielił się tym, jak gotują buraki w luksusowych restauracjach, aby zaoszczędzić czas i nie stracić smaku.

Dziś opowiem Wam jak upiec buraki w piekarniku, aby były niezwykle pyszne i zachowały jak najwięcej wartości odżywczych i witamin. Jeśli po prostu ugotujesz buraki w wodzie pozbędziesz się z nich wszystkich cennych pierwiastków śladowych, a warzywa będą wodniste i całkowicie bez smaku. Dodatkowym plusem jest to, że buraki gotują się w piekarniku dwa razy szybciej. Wykorzystaj ten sposób i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI

  • buraki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól dla smaku

PRZYGOTOWANIE

Dokładnie umyj buraki szczotką lub gąbką do mycia naczyń. Następnie usuń nadmiar wilgoci z warzyw ręcznikiem papierowym.

Odetnij końce. Jeśli chcesz upiec kilka warzyw, ważne jest, aby buraki były mniej więcej tej samej wielkości.

Przygotuj folię i papier do pieczenia nasączonym wodą. Następnie zrób w warzywach nakłucia  za pomocą wykałaczki i posól.

Na koniec polej olejem roślinnym.  Aby wzmocnić ich smak, możesz polać je także octem balsamicznym lub dodać trochę cukru.

Owiń każdego buraka w papier, a następnie w folię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1-1,5 godziny. Wszystko zależy od wielkości buraków, więc sprawdź po upływie godziny czy są gotowe.

Dzięki tej metodzie gotowania buraki są zdecydowanie dużo smaczniejsze. Wszystkie soki i składniki odżywcze są zachowane. Smacznego!