Zapomnij o kaszlu i zapaleniu płuc dzięki przepisowi, którego boi się każda choroba: Włóż cebulę, cytrynę i imbir do szklanki.

Pamiętam dobrze ten syrop z dzieciństwa, kiedy robiła nam go mama, szczególnie w okresie zimowym, aby zapobiegać chorobom.

Ten syrop jest skuteczny na kaszel, stany zapalne dróg oddechowych i wirusy. Zaleca się przyjmowanie 1 łyżeczki dziennie, aby wzmocnić odporność. Jeśli nie lubisz smaku cebuli, to mam dobrą wiadomość – dzięki cytrynie i imbirowi jest on mniej intensywny, nawet dzieci go dobrze tolerują.

Aby wzmocnić lecznicze działanie syropu, możesz dodać miód i kurkumę. Syrop pomaga przy grypie, kaszlu, przeziębieniu, duszącym i napadowym kaszlu, stanach zapalnych jamy ustnej, oskrzeli i płuc, a także zwiększa ogólną odporność organizmu.

Uwaga: Jeśli syrop ma pić dziecko, proponuję dodać 2 cm plasterków imbiru, dla dorosłych – 3 cm. Intensywny smak imbiru może zniechęcić dziecko do syropu, dlatego warto ograniczyć jego porcję.

Aby przygotować syrop, należy obrać cebulę i pokroić ją na półplasterki. Następnie umyć cytrynę i bez obierania pokroić ją na pół plasterki. Imbir natomiast należy obrać i pokroić w cienkie plasterki.

Kolejnym krokiem jest ułożenie składników w pojemniku warstwami – cebula, cytryna, imbir – i posypanie każdej warstwy łyżką cukru. Proces ten należy powtórzyć aż do wykorzystania wszystkich składników.

Pojemnik należy przykryć folią spożywczą i umieścić w pobliżu grzejnika. Po upływie 3 dni należy odcedzić powstały syrop i wyrzucić zawartość pojemnika.

To właśnie w ciągu tych 3 dni substancje lecznicze uwalniają się z cebuli, cytryny i imbiru i są gotowe do użycia.