Na początku wsyp do miski mąkę oraz sól i połącz je dokładnie ze sobą. Następnie ugotuj ziemniaki w skórkach, a gdy przestygną, obierz je i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wsyp je do przygotowanej wcześniej mąki. Drożdże rozkrusz na ziemniaki i obsyp cukrem. Stopniowo zacznij także dodawać letnią wodę.
Musisz samemu wyczuć, ile wody będzie potrzebne – wszystko zależy od tego, ile mąką wchłonie i jaka będzie konsystencja ciasta. Poczekaj kwadrans, odstawiając całość na bok, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy ocet i olej i ręcznie zaczynamy zagniatać ciasto.
Powinno być gładkie i elastyczne, a przy tym błyszczące. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy więcej mąki. Wierzch ciasta posypujemy mąką i przykrywamy je ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość, co zajmie mniej więcej godzinę. Przekładamy je na podsypany mąką blat i delikatnie formujemy bochenek.
Pieczemy najpierw w 225 stopniach przez dziesięć minut z włączoną funkcją grzania góra-dół i wentylatorem, a później kolejne 50 minut w 190 stopniach. Na dnie piekarnika umieszczamy mały rondel z gorącą wodą. Gdy chleb się upiecze, odstawiamy go do ostygnięcia na kratce.
Last Updated on 18 sierpnia 2023 by admin