Szybkie chrupiące ciasteczka – Piecz je 20 minut i delektuj się smakiem.

Szybki przepis na ciasto.

Składniki:

  • jajka – 1 szt
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • ocet 9% – 1 łyżka
  • zimna woda – 200 ml
  • mąka – 800 g
  • margaryna (temp. pokojowa) – 450 g
  • 5-7 łyżek cukru (do posypania)

Przygotowanie:

Najpierw wymieszaj jajka z solą.

Dodaj ocet i wodę.

Dobrze wymieszać. Mąkę wysypujemy na blat.

Dodaj zmiękczone masło i ugniataj z mąką.

Następnie zrób otwór w środku i wlej płynną mieszankę.

Robimy ciasto, które wałkujemy i zawijamy w folię.

Odstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozpakowujemy, wykładamy na posypanej mąką desce i zwijamy.

Posyp cukrem krystalicznym i wałkuj.

Składamy ciasto na pół i ponownie wałkujemy. Wierzch nacieramy wodą.

Posyp cukrem i pokrój w paski.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Życzymy smacznego! 🙂