Chrupiące ciasteczka oblane czekoladą – Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis.

Chrupiące ciasteczka oblane czekoladą – proces przygotowania

Jeśli lubisz chrupiące ciasteczka, nie przegap tego przepisu. Są pełne orzechów, migdałów, rodzynek, kandyzowanych owoców i oblane czekoladą.

Składniki

  • śmietana do ubijania – 250 g
  • mąka zwykła – 30 g
  • cukier puder – 80 g
  • masło – 25 g
  • posiekane orzechy – 100 g
  • posiekane migdały – 100 g
  • rodzynki – 100 g
  • kandyzowane owoce – 100 g

Przygotowanie

W rondelku wymieszaj śmietankę, mąkę pszenną, cukier puder i masło. Całość ugotuj na pastę, cały czas mieszając. Do gotowanej mieszanki dodaj posiekane orzechy i migdały, rodzynki i kandyzowane owoce. Wszystko dokładnie wymieszać.

Z powstałej mieszanki uformuj placki i połóż je na blasze do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na różowy kolor, co powinno zająć około 15 minut. Następnie wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć. Na koniec zanurz jedną stronę ciasteczek w roztopionej czekoladzie.