Pierwszym krokiem jest oddzielenie białek od żółtek. Następnie do miski z żółtkami dodajemy pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy, dzielimy na dwie równe części i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Po schłodzeniu ciasto rozkładamy na dwóch jednakowych blachach (25 x 36 cm) oraz nakłuwamy je widelcem. Jedną porcje ciasta wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30-35 minut, po czym studzimy ciasto.
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. następnie wykładamy na nieupieczone ciasto i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 34-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu dajemy ciastu ostygnąć.
Żelatynę z galaretkami rozrabiamy w gorącej wodzie, dodajemy sok wiśniowy. Czekamy aż płyn ostygnie, po czym dodajemy wiśnie, dokładnie mieszamy i całości wylewamy na ostudzone kruche ciasto.
3-4 łyżki żelatyny rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietaną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem po czym dodajemy przestudzoną żelatynę. Masę wykładamy na ciasto z wiśniami.
Na koniec przykrywamy śmietankową warstwę kruchym ciastem z migdałami, tak by część migdałowa stykała się ze śmietaną.
Last Updated on 6 października 2022 by admin