Zdecydowanie, zawsze będę sięgać po przepis mojej mamy, wielbicielki kwaśnej śmietany, mimo że wypróbowałam już wiele innych. Ich wyjątkowa miękkość, puszystość i niezrównany smak są niesamowite.
Składniki potrzebne to: 300 g mąki pszennej, 70 g margaryny, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 żółtka, 6 łyżek kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki rumu, szczypta soli, skórka z cytryny, olej do smażenia. Na posypanie: cukier puder.
Proste w wykonaniu, ciasto to wymaga tylko jednej dużej miski. W misce połącz wszystkie składniki. Następnie rozwałkuj ciasto na desce posypanej mąką. Powinno być jednolite, elastyczne i gładkie.
Rozkrojone na prostokąty ciasto, z dziurką w środku każdego z nich, formujemy przez przekręcenie jednego końca przez otwór.
Last Updated on 24 stycznia 2024 by admin