Należą do tradycyjnych receptur naszych babć. Miękkie ciasto drożdżowe wypełnione jest twarogiem i nie może zabraknąć porządnej dawki dżemu. Można też dodać kruszonkę, ale bez tego też są wyśmienite.
Mleko z cukrem podgrzać. Następnie dodajemy drożdże i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami i wyrób ciasto. Niech powstanie. W trakcie wyrastania możemy mieszać 1-2 razy, aby uzyskać więcej powietrza w cieście.
Z wyrośniętego ciasta robimy placki i zawijamy w nie nadzienie twarogowe i formujemy kulkę, w którą wyciskamy dziurkę i wkładamy do niej dżem. Lub odwrotnie, dżem w środku, nadzienie serowe na wierzchu. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, brzegi posmarować roztopionym tłuszczem i piec w temperaturze ok. 220°C do zarumienienia.
Last Updated on 23 maja 2023 by admin