Ciasteczka drożdżowe – Nie jadłaś jeszcze tak dobrych – Niezwykle smaczne.

Ciastka drożdżowe – proces przygotowania

Ciastka drożdżowe można przygotować w wielu różnych wariantach. Pani Renata przekazała nam przepis, według którego są nadziewane twarogiem i dżemem.

Ciasto

  • zwykła mąka – 500 gr
  • drożdże – 1 kostka
  • cukier – 5 łyżek
  • jajka – 2 szt
  • mleko – 250 ml
  • olej – 125 ml
  • skórka z cytryny – od 1 cytryny
  • sól – 1 szczypta

Nadzienie

  • miękka kostka twarogu – 250 g
  • żółtko – 1 szt
  • cukier puder – 50 gr
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • rodzynki – do smaku
  • dżem – w razie potrzeby

Kruszonka

  • mąka półgruba – 90 gr
  • cukier puder – 60 gr
  • masło – 60 gr

Przygotowanie

Do naczynia miksującego wlać letnie mleko, dodać cukier, rozkruszyć drożdże i wymieszać. Gdy drożdże zaczną pracować, dodać olej, jajka (zamiast 2 można użyć 3 żółtek), skórkę z cytryny, mąkę pszenną i szczyptę soli. Wyrobić gęste, nieklejące się ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Przygotuj nadzienie z twarogu. Użyj twarogu w kostce. Dodaj cukier puder, żółtko, cukier waniliowy i rodzynki. Jeśli jest za rzadkie, można je zagęścić budyniem waniliowym. Około jednej czwartej torebki budyniu przypada na 1 kostkę twarogu.

Użyj dżemów takimi, jakie są. Mąkę, cukier puder i masło mieszamy w misce i robimy kruszonkę. Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około pół centymetra. Wykrawamy z niej ciastka, robimy w nich dziurki, napełniamy twarogiem i odrobiną dżemu i posypujemy bułką tartą.

Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ciastka przez około 10 minut. Po upieczeniu można je posypać cukrem pudrem.