Ciasteczka Romby. Smaczne i szybkie w przygotowaniu wręcz rozpływają się w ustach.

Po raz pierwszy spróbowałam rombów z kruchego ciasta ze skórką cukrowo-cynamonową, gdy byłam u rodziców męża. Bardzo mi zasmakowały i wziąłem przepis.

A później dowiedziałem się, że to tradycyjne żydowskie ciasto. A to ciasteczko nazywa się „Zemelah”. Bezpretensjonalny skład i proste przygotowanie sprawiły, że stał się ulubieńcem mojej rodziny. Od zwykłych kruchych ciasteczek różne pachnące posypki cynamonowe.

Aby Twoje wypieki były jak najsmaczniejsze, używaj masła o wysokiej zawartości tłuszczu i świeżej domowej kwaśnej śmietany. Miałam prawdziwą laskę cynamonu. Zmieliłam i wymieszałem z cukrem. Nie można jej porównać do kupnego zmielonego cynamonu.  Zapach roznosił się po całej kuchni.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 65 g cukru
  • 60 g kwaśnej śmietany
  • 2 ml olejku waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Zmieszaj zmiękczone masło i 40 g cukru i zmiel do uzyskania białej masy. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj.

Jajko ubić na kremową masę, dodać sól i proszek do pieczenia, dodać 2-3 krople ekstraktu i ubić widelcem.

Mąkę przesiać do miski i zagnieść na miękkie ciasto. Ilość mąki może się nieznacznie różnić. Wszystko zależy od jego jakości i świeżości. Dlatego stopniowo wprowadzaj mąkę. Ciasto zwinąć w kulkę, włożyć do torby i wstawić do lodówki na 30 minut.

Blat posyp mąką, ułóż ciasto i rozwałkuj na warstwę o grubości 3-4 mm. Następnie posyp mieszanką cynamonu i cukru.

Pokrój ciasto na 4 cm romby i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez 25 minut.

Jak można się domyślić, wieczorem mieliśmy gości. Para mieszkająca po sąsiedzku nie mogła oprzeć się pokusie i spróbowania cynamonowego przysmaku. W podziękowaniu zaprosili nas do swojego ogrodu na grilla. Niezły bonus!