A później dowiedziałem się, że to tradycyjne żydowskie ciasto. A to ciasteczko nazywa się „Zemelah”. Bezpretensjonalny skład i proste przygotowanie sprawiły, że stał się ulubieńcem mojej rodziny. Od zwykłych kruchych ciasteczek różne pachnące posypki cynamonowe.
Aby Twoje wypieki były jak najsmaczniejsze, używaj masła o wysokiej zawartości tłuszczu i świeżej domowej kwaśnej śmietany. Miałam prawdziwą laskę cynamonu. Zmieliłam i wymieszałem z cukrem. Nie można jej porównać do kupnego zmielonego cynamonu. Zapach roznosił się po całej kuchni.
Zmieszaj zmiękczone masło i 40 g cukru i zmiel do uzyskania białej masy. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj.
Jajko ubić na kremową masę, dodać sól i proszek do pieczenia, dodać 2-3 krople ekstraktu i ubić widelcem.
Mąkę przesiać do miski i zagnieść na miękkie ciasto. Ilość mąki może się nieznacznie różnić. Wszystko zależy od jego jakości i świeżości. Dlatego stopniowo wprowadzaj mąkę. Ciasto zwinąć w kulkę, włożyć do torby i wstawić do lodówki na 30 minut.
Blat posyp mąką, ułóż ciasto i rozwałkuj na warstwę o grubości 3-4 mm. Następnie posyp mieszanką cynamonu i cukru.
Pokrój ciasto na 4 cm romby i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez 25 minut.
Last Updated on 4 lipca 2023 by admin