Zaczynamy od przygotowania ciasta – w tym celu łączymy w garnku cukier, jajka, miód, sodę oraz margarynę. Mąkę umieszczamy w osobnej misce. Składniki w garnku mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. Po rozpuszczeniu cukru i uzyskaniu jednolitej masy, przelewamy ją do miski z mąką. Powstałe w ten sposób ciasto wyrabiamy, a następnie odstawiamy na dwie godziny.
Po upływie czasu rozwałkowujemy ciasto w taki sposób, aby uzyskać bardzo cienką warstwę. Jej grubość nie powinna przekroczyć 3 mm. Wykrawamy z niej nasze ciastka. Z doświadczenia wiem, że przy tym przepisie najlepiej sprawdzą się małych rozmiarów wypieki – ich średnica powinna wynosić ok 3 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Ciastka pieczemy przez 7 minut.
Gdy nasze wyroby się pieką, mamy czas na przygotowanie nadzienia. Mieszamy ze sobą mleko, mąkę oraz cukier waniliowy, podgrzewając do zagotowania. Powinna powstać gęsta masa, którą odkładamy do wystygnięcia. Do masła dodajemy cukier do smaku, następnie ubijamy. Gdy nasza masa wystygnie, dodajemy ją do masła z cukrem. Całość mieszamy do powstania gładkiej konsystencji.
W ostatniej kolejności przygotowujemy polewę. Gorzką czekoladę roztapiamy na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Z piekarnika wyjmujemy wypieczone spody ciastek. Nakładamy na nie nadzienie – nie należy zbyt długo zwlekać, aby nasza masa nie zastygła. Całość zanurzamy w czekoladowej polewie i gotowe!
Last Updated on 19 stycznia 2023 by admin