Drożdżówki na zakwasie z tradycyjnym nadzieniem są pyszne i niezbyt skomplikowane.
Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i drożdże, odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Następnie dodać cukier waniliowy, 2 żółtka, miękkie masło i zetrzeć skórkę z dokładnie umytej cytryny, posypać przesianą gładką i półgrubą mąką i na koniec posolić. Wymieszaj i wyrabiaj rękami lub robotem kuchennym na gładkie, nieklejące się ciasto. Przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć na wałek do ciasta i formować kotlety z otworem o średnicy około 5 centymetrów (lub większym, to zależy od Ciebie). Na środku umieść wybrane nadzienie, np. twarożek, mak, dżem, marmoladę lub cokolwiek innego według własnego uznania. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.
Last Updated on 3 lutego 2023 by admin