Zdradzę Ci sekret na najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam: Szybkie i pyszne.

Wszystkim miłośnikom słodyczy powiem dziś, jak zrobić szybkie i obłędnie pyszne ciasto czekoladowe! Robi się je łatwo, a jego smak kochają wszyscy, którzy choć raz go spróbują!

Jest wilgotne w środku, a na zewnątrz pokryte lekką chrupiącą skórką – prawdziwa magia smaków

SKŁADNIKI CIASTA

  • 280 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 300 g cukru
  • 60 g oleju roślinnego
  • 55 g kakao
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 60 g masła
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ

  • 4 łyżki kakao
  • 5-6 łyżek woda
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE

Mąkę i kakao przesiej do głębokiej miski, dodaj cukier, jajka i mleko.

Rozpuść masło i dodaj również do ciasta. Wlej olej roślinny. Wymieszaj wszystko mikserem, aż masa będzie gładka. Następnie połącz sodę z odrobiną octu, dodaj szczyptę soli i mieszaj jeszcze przez minutę.

Przełóż ciasto do wyłożonej pergaminem formy do pieczenia. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem.

Aby przygotować polewę, wsyp cukier i kakao do rondla. Wlej wodę i dodaj masło. Gotuj przez 2 minuty, ciągle mieszając. Wyłącz ogień i dodaj olej roślinny. Dobrze wymieszaj.

Nałóż polewę na ciasto natychmiast po jej przygotowaniu, zanim stwardnieje. To wszystko, ciasto czekoladowe jest gotowe. Smacznego!