2 jabłka, 3 jajka, odrobina mąki… i pyszne ciasto z jabłkami i budyniem na stole – rozpływa się w ustach

Zakochasz się w tym pysznym cieście! Jest świetne na każą okazję, na świąteczny stół czy do popołudniowej kawy. Fantastycznie kremowy deser z dodatkiem pysznych jabłek.

Potrzebujesz:

Krem:

  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 1/2 opakowaniu cukru waniliowego

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 200 g przesianej mąki
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe jabłka
  • Forma 18 * 24 cm

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj krem. Jajko wymieszaj z cukrem, skrobią, mlekiem i ugotuj gęsty budyń.

Schłodzona masę przykryj folią i odstaw na później, przygotuj ciasto.

Ubij jajka z obydwoma cukrami. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Jabłka obierz, usuń pestki i pokrój w plasterki. Wymieszaj ciasto. Przygotuj formę o wymiarach 18 x 24 cm. Ciasto wlej do formy i za pomocą szprycy cukierniczej stwórz na wierzchu ciasta kratkę ze schłodzonego kremu.

Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut. Życzę smacznego!