Ciasto egipskie – Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.

W przeddzień urodzin swojej najstarszej córki przejrzałam swoją książkę kucharską w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu na deser.

Mój wzrok padł na nieznany przepis. Zupełnie zapomniałem, jak egipskie ciasto trafiło do mojej książki. Rzuciłam okiem na składniki i postanowiłam spróbować.

Ciasto składa się z 3 lekkich warstw i budyniu. Aby przygotować smakołyk orzechowy, będziesz musiała trochę się wysilić. Ale po spróbowaniu deseru byłam przekonana, że ​​warto. To ciasto zaskoczy Cię od pierwszego kęsa!

Składniki:

  • 9 białek
  • 650 g mąki
  • 650 g cukru
  • 300 g orzechów włoskich
  • 9 żółtek
  • 20 g cukru waniliowego
  • 350 ml mleka
  • 170 g masła
  • 350 ml kremu

Przygotowanie: