Ciasto egipskie – Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.

Najpierw przygotuj 3 ciasta. Dla każdego musisz wziąć 3 białka, 2,5 łyżki cukru i pół łyżki mąki i 50 g mielonych orzechów w blenderze. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie ostrożnie dodaj mąkę i orzechy i delikatnie mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Ostrożnie ułóż ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut.

Aby przygotować krem, wymieszaj żółtka, 10 łyżek cukru, pozostałą mąkę, cukier waniliowy i mleko. Włóż składniki do garnka, postaw na ogniu i zagotuj, cały czas mieszając. Tuż przed zagotowaniem wyjmij, ale mieszaj śmietankę przez kolejne 2 minuty, a następnie ostudź.

Masło pokroić na kawałki i dodać do śmietany, a następnie ubić śmietankę mikserem do uzyskania jednorodnej masy.