Ciasto „Jabłkowy taniec”. Goście wyrywali sobie przepis z rąk. Obłędne w smaku
„Jabłkowy taniec” to świetny pomysł na rodzinne przyjęcie oraz spotkanie wśród rodziny czy domowników. Jest lekkie, bowiem składa się jedynie z warstwy kremowej i jabłkowej oraz puszystego ciasta. Składniki, które okażą się niezbędne do przyrządzenia tego deseru:
- 150 g cukru
- 220 g masła
- 1 jajko
- 130 g mąki pszennej
- 70 g margaryny
- 2 żółtka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1,5 kg jabłek
- 250 g jogurtu greckiego
- 70 g skrobi
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 80 ml wody
- 3 opakowania galaretki (pomarańczowej)
- 5 łyżeczek żelatyny
- 500 ml śmietany (najlepiej 30%)
Przygotowanie ciasta
1. Najpierw należy ubić mikserem masło (najlepiej miękkie), margarynę i cukier na jednolitą masę. Następnie dodać kolejno 2 żółtka i jedno białko oraz dalej ubijać przez kilka minut.
2. Do ubitej masy należy dodać mąkę, która powinna być początkowo przesiana za pomocą sitka z dodatkiem skrobi. Wszystkie składniki należy wymieszać powoli, na niskich obrotach.
3. Gotową masę należy przelać na blaszkę o wymiarach 20×30 dbając o to aby ciasto było rozłożone równomiernie w każdym miejscu. Blaszkę warto też wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować margaryną, aby wypiek nie przykleił się do spodu.
4. Ciasto piec przez 25 minut w temperaturze 175 stopni.
5. Umyte i obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych ostrzach, a następnie dodać do nich resztkę masła i gotować na niewielkim ogniu przez 3 minuty.
6. Do garnka dodać także galaretki (pomarańczową lub cytrynową w zależności od gustu). Należy gotować to do momentu rozpuszczenia się granulek galaretki (około 5 minut).
7. Należy do żelatyny dodać szklankę wody i podgrzać, aby mogła się rozpuścić. Mikserem ubić śmietanę (uprzednio schłodzoną). Cukier puder wymieszać z jogurtem greckim i serkiem mascarpone.
8. Stopniowo dodawać ubitą śmietanę i ciepłą żelatynę. Później zetrzeć czekoladę na tarce o grubych ostrzach i wymieszać z powstałą masą.
9. Przygotowaną masę należy wylać na schłodzoną galaretkę i ciasto włożyć do lodówki. Następnie ostatnie opakowanie galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody.
10. Gdy granulki proszku całkowicie się rozpuszczą, a galaretka zgęstnieje należy przenieść ją na prawie gotowy deser, a następnie ciasto ponownie włożyć do lodówki, aby mogło w spokoju dojść do siebie.