Karpatka ze śmietaną. Nie jadłaś jeszcze tak dobrej. Przepis krok po kroku.
Karpatka ze śmietaną – proces przygotowania
Ten klasyczny i bardzo popularny deser jest przyjemną ucztą na świąteczne chwile, pięknie wygląda i smakuje po prostu wyśmienicie. Jest bardzo słodki, a kiedy już nauczysz się, jak prawidłowo go przyrządzać, będziesz go regularnie piec nie tylko na cześć rzadkiego gościa, ale także dla własnej przyjemności.
Ciasto
- zwykła mąka – 100 gr
- mleko – 70 gr
- woda – 70 gr
- masło – 60 gr
- jajka – 3 szt
- soda oczyszczona – 1 szczypta
- sól – 1 szczypta
Krem
- mleko – 500 gr
- masło – 150 gr
- cukier – 130 gr
- skrobia kukurydziana – 40 gr
- bita śmietana – 3 łyżki
- jajka – 2 szt
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy krem. Wymaga to wymieszania wszystkich wymienionych składników, tj. mleko, jajka, cukier, masło i skrobię kukurydzianą razem i ubijaj na gładką masę.
Następnie musisz zagotować śmietanę, więc wlej ubitą mieszankę do rondla i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Po ugotowaniu pozwól kremowi ostygnąć, a następnie włóż go do lodówki, aby ostygł. Gdy tylko krem znajdzie się w lodówce możemy przystąpić do przygotowania korpusu.
Wymaga zagotowania podstawowych składników – mleka, wody, soli, cukru i masła. Wymieszaj wszystkie te składniki i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając. Mąkę przesiej i stopniowo mieszaj partiami z mieszanką grzewczą. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie, po kilku minutach zdejmij z pieca i ostudź. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190°C.
Następnie pojedynczo dokładnie wbijaj jajka do masy. Umieść papier do pieczenia w formie do ciasta i rozłóż na nim połowę przygotowanego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut, następnie ostudzić i upiec drugą część ciasta.
Wyjmij śmietankę z lodówki i wymieszaj ze śmietanką kremówką – musisz dodawać każdą łyżkę, aby krem pozostał gładki. Dolną część korpusu ponownie włożyć do formy, rozsmarować na niej krem, przykryć górną warstwą korpusu i lekko docisnąć. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na noc.