Ciasto kefirowe ze śmietaną. Przepis który zaskoczy nawet Ciebie.

Ciasto kefirowe zna prawie każdy, ale spróbuj przygotować ją w nieco niekonwencjonalny sposób.

Giętki kakaowy korpus pokryty jest warstwą kremu czekoladowego z kwaśnej śmietany, a na koniec udekorowany wiórkami gorzkiej czekolady.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 ml kefiru
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 jajko
  • 9 łyżek oleju

Do rozprowadzania:

  • czekolada do gotowania
  • 250 ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę, piec w nagrzanym piekarniku do 160°C przez ok. 30-40 minut. Czekoladę do gotowania rozpuść w kąpieli wodnej (kilka kawałków można odłożyć do ucierania warstwy śmietany).

Powoli wmieszaj podgrzaną czekoladę do dobrze schłodzonej śmietany. Powstały krem ​​równomiernie rozprowadzić na schłodzonym ciele. Na wierzch zetrzyj czekoladę, którą odłożyliśmy na bok i pozwól gotowemu deserowi stwardnieć w lodówce.