To ciasto kremowe ma puszyste ciasto i podwójne nadzienie z twarogu i budyniu. Dzięki temu smakuje bosko.
To ciasto na pierwszy rzut oka przypomina trochę sernik.
W końcu dodaje się do niego również twarożek, ale też dużo jajek, które nadają ciastu delikatnego kremowego posmaku, a cały deser dzięki temu cudownie rozpływa się w ustach.
Ciasto, które należy do Drezna
Eierschecke to jedno z popularnych niemieckich ciast, podobnie jak pokrewny mu sernik. On też ma dolną warstwę ciasta, na której spoczywa puszysty krem twarogowy, często uzupełniony rodzynkami. Ale są różnice, na przykład w tym, że w przypadku Eierschecke dolna warstwa jest zakwaszona, a górna ozdobiona dwoma kremami.
Ciasto najczęściej kojarzone jest z niemieckim Dreznem, wszak mówi się o nim zwykle jako Dresdner Eierschecke, ale powszechnie uważa się je za typowe ciasto saksońskie i turyńskie.
Twarożek do budowy, jajka na ciasto
Historia tego ciasta, a przynajmniej jego nazwa, sięga czasów starożytnych. Mówi się, że termin „Schecke” pochodzi z średnio-wysoko-niemieckiego i wywodzi się od słowa „schegge” oznaczającego „coś w paski, kropki lub kolorowe” , najwyraźniej odnoszącego się do kolorowych warstw ciasta.
Podaje się również, że w XIV wieku używano nazwy Schecke, ale nie w odniesieniu do ciasta, oznaczała ona specjalny element garderoby męskiej, który składał się z trzech części i nazywano go tortem. A Eierschecke ma dokładnie trzy warstwy.
Z saksońskim miastem Freiberg związana jest inna legenda. Podobno lubili tam piec serniki , ale w XIII wieku mówi się, że większość twarogu wykorzystywano do budowy lub naprawy tutejszych murów. A ponieważ twaróg trzeba było czymś zastąpić, do ciasta użyto bardzo dużo jajek, co właśnie nadało typowej konsystencji budyniu i nadało ciastu lepszy smak.
Dziś ciasto ma również znak firmowy , który łączy go ze wspomnianym już Dreznem , gdzie to właśnie ciasto jest dokumentowane od XIX wieku i dziś można je znaleźć w prawie każdej lokalnej cukierni i piekarni. Ale mówią, że mają to, co najlepsze w lokalnej tradycyjnej cukierni Café Toscana , której historia sięga XIX wieku, a także w Dresdner Kaffeestübchens , gdzie podobno Eierschecke smakuje dokładnie jak u babci.
Prawdziwy Pudding Drezdeński Eierschecke
Istnieją różne wersje ciasta, w niektórych przypadkach dodaje się do niego jabłka, mak, migdały lub rodzynki, ale nigdy nie może zabraknąć warstwy sera i puszystego jajecznego kremu budyniowego. Ciasto jest absolutnie bogate, pełne jajek, twarogu, masła, jajek i wanilii i jest wręcz cudownie kremowe. Eierschecke często podaje się w formie plastrów, ale zdarza się też, że podaje się je jako osobne ciasto.
Istnieją również przepisy z ciastem kruchym, biszkoptowym, a nawet francuskim, ale klasycznym przepisem na to ciasto jest korpus z ciasta drożdżowego.
Jak to zrobić?
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- 60 ml letniego mleka,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- 25 g miękkiego masła
- 1/4 łyżeczki soli.
Krem waniliowy:
- 500 ml mleka,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku,
- 2 łyżki cukru.
Warstwa twarogowa:
- 500 g tłustego twarogu,
- 2 jajka,
- 100 g cukru
- 1 opakowanie skórki z cytryny
Warstwa jaj:
- 3 jajka,
- 100 g cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej.
Przygotowanie
Aby przygotować, najpierw przygotuj ciasto drożdżowe. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe włożyć do miski i zagniatać ciasto mikserem (hakiem do ciasta drożdżowego) przez 4 minuty. Następnie przykryj ciasto drożdżowe ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 do 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotuj budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy budyń podzielić na dwie połówki. W drugiej misce wymieszaj wszystkie składniki na warstwę twarogową i wymieszaj z połową ugotowanego kremu. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek, a następnie rozwałkować na blasze w kształcie koła.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć ciastem drożdżowym. Pozostaw ciasto drożdżowe w formie na około 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 175°C z termoobiegiem.
Na koniec przygotuj górną warstwę jajek .
Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Ubij białka, aż utworzą się sztywne szczyty. W innej misce ubijaj żółtka ze 100 g cukru przez 3 minuty, aż się spieni . Wymieszaj drugą połowę budyniu waniliowego z mąką kukurydzianą na gładką masę.
Następnie wszystko razem miksujemy, czyli ubite białka, pianę z żółtek i budyń waniliowy z mąką kukurydzianą. Najpierw rozsmarować masę twarogową na cieście drożdżowym, wygładzić, a następnie rozsmarować na niej warstwę kremu jajecznego. Piecz Eierschecke w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.