Przepyszna rolada „Królowa śniegu” – w sklepie tak dobrej nie kupisz. 30 min i gotowa

Gdy mróz za oknem warto spotkać się z przyjaciółmi w zaciszu domowym, przy gorącej kawie i słodkiej przekąsce. Przepyszna rolada „Królowa śniegu” nada się do tego doskonale!

Przygotuj:

  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kostki masła
  • 100 g śmietany 30%
  • 200g serka twarogowego
  • 5 łyżek mleka skondensowanego
  • 4 łyżki bardzo gorącej wody

Zacznij od nastawienia piekarnika do 180 stopni. Podczas, gdy temperatura rośnie, wsyp do sporej miski suche składniki, czyli mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.

Wymieszaj dokładnie. W osobnym naczyniu ubijaj mikserem jajka z bardzo gorącą wodą, aż zaobserwujesz pojawienie się dużych bąbelków. Wtedy dodaj cukier, kontynuując miksowanie.

Na koniec dodaj do jajek suche składniki, mieszając tym razem łyżką. Gotowe ciasto wylej na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.

Jeśli piekarnik zdążył się nagrzać to włóż ciasto i piecz je przez 12 minut. Najlepiej ustaw stoper lub minutnik, a w tym czasie zabierz się za przygotowanie nadzienia.

Szybko zmiksuj twarożek ze śmietaną, mlekiem oraz masłem, po czym wstaw do lodówki do schłodzenia.

Upieczone ciasto wyjmij z foremki i rozłóż na zwykłym ręczniku (jeśli posiadasz, możesz użyć do tego celu maty silikonowej), po czym zwiń w luźny rulon i pozostaw w tej zwiniętej formie przez parę minut, aby ostygło.

Następnie delikatnie odwiń. Na cieście rozłóż równomiernie schłodzoną masę z lodówki i zwiń ciasto ponownie (tym razem ciaśniej i oczywiście bez ręcznika/maty).

Gotową roladę zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki. Po dwóch godzinach możesz już częstować nią pierwszych gości.