Według mnie jest po prostu doskonałe! Pyszne, łatwe w przygotowaniu oraz jest świetną, zdrowszą alternatywą dla kupnych wypieków!
Jajka i cukier ubij mikserem na sztywną pianę.
Następnie do masy jajecznej dodaj sól, olej roślinny i drobno startą marchewkę. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Następnie połącz przyprawy i proszek do pieczenia z przesianą mąką i dodaj do masy jajecznej. Wszystko dobrze wymieszaj.
Przykryj dno naczynia do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Wlej do niego ciasto, wygładź szpatułką. Piecz przez 40–45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie połącz schłodzoną śmietanę ze schłodzonym skondensowanym mlekiem i ubijaj mikserem przez 4 minuty.
Do śmietany dodaj startą skórkę z połowy cytryny i nie przestając ubijać delikatnie wlej również sok z cytryny. Krem natychmiast zacznie gęstnieć.
Przekrój biszkopt na dwa ciasta. Jedną połowę posmaruj śmietaną, przykryj drugim ciastem i ponownie posmaruj śmietaną. Udekoruj deser posiekanymi orzechami włoskimi na wierzchu. Ze względu na to, że krem jest bardzo gęsty, można go rozprowadzić grubszą warstwą i nie obawiać się, że spadnie lub spłynie.
Last Updated on 7 września 2023 by admin