Ciasto z wanilią i kakao – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz

Ciasto z wanilią i kakao – procedura przygotowania

Gdy raz spróbujesz tego deseru, nie będziesz chciał robić kolejnego. Przepis na ciasto marmurkowe jest bardzo prosty, nie zajmie Ci dużo czasu i poradzą sobie z nim nawet osoby, które dopiero zaczynają przygodę z kuchnią.

Składniki

  • jajka – 3 szt
  • cukier waniliowy – 8 g
  • cukier – 120 g
  • sól – 1 szczypta
  • olej – 120 ml
  • mleko – 120 ml
  • mąka – 200 g
  • proszek do pieczenia – 12 g
  • gorzkie kakao – 30 g
  • kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka
  • woda – 1 łyżeczka
  • kawałki czekolady – 1 garść

Przygotowanie

Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Do masy wlać olej i wymieszać. Następnie dodać mleko i ponownie wymieszać. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej wszystko do płynnej masy. Uwaga: Dodawaj suchą mieszankę do płynu partiami. Dzięki temu składniki lepiej się łączą, a w cieście nie tworzą się grudki.

Część przygotowanego ciasta przelać do drugiej miski, a do pozostałego ciasta dodać kakao i łyżkę rozpuszczonej kawy rozpuszczalnej. Lekkie ciasto wlać do natłuszczonej formy i posypać ciastem kakaowym. Wskazówka: Łyżką robimy ozdoby w cieście.

Posyp powierzchnię ciasta kawałkami czekolady i piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut. Uwaga: Gotowe ciasto marmurkowe wyjąć z piekarnika, ostudzić i podawać pokrojone na kawałki. Smacznego!