Potrzebujesz zaledwie 15 minut: Przepis na wilgotne, smakowite ciasto, w dodatku błyskawiczne w wykonaniu.

Ciasto milka – wyjątkowo pyszne ciasto, które jest gotowe w kilkanaście minut – smak jak z bajki.

Ciasto milka jest idealnym ciastem deserowym. Sprawdzi się zarówno podczas większych wydarzeń, takich jak święta czy urodziny, ale również jako dodatek do niedzielnej kawy. Szybki czas przygotowania oraz niesamowicie słodki smak sprawią, że często zagości w waszych domach

Jak przygotować ciasto?

Składniki:

Do wyrobienia ciasta:

  • 5 średnich jajek
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka babci

Do nadzienia:

  • Dżem morelowy (lub inny w zależności od preferencji) – około 1/3 litra
  • Śmietana do ubicia około – 250 ml
  • 2,5 tabliczki czekolady mlecznej Milka lub gotowa polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Na początku parzymy filiżankę kawy rozpuszczalnej i czekamy, aż ostygnie. Resztę składników wsypujemy do dużego naczynia i ubijamy trzepaczką w celu uzyskania płynnej masy. Następnie całą masę wylewamy na blachę nasmarowaną tłuszczem oraz posypaną odrobiną mąki. Całe działanie jest proste i szybkie.

Nie trzeba dorzucać składników w określonej kolejności ani rozdzielać jajek. Ciasto pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu i schłodzeniu ciasta dolewamy do niego wcześniej zaparzoną kawę i smarujemy konfiturą. Potem musimy już tylko przygotować masę czekoladową.

Śmietanę z czekoladą gotujemy w garnku, aż zacznie wrzeć. Kiedy polewa będzie gotowa, polewamy nią ciasto, czekamy, aż ostygnie i wkładamy na około 2 godziny do lodówki. Gotowe.