Domowa mleczna kanapka – szybki przepis na niebiańską pyszność. Zajadam się nim prawie co tydzień

Lubisz popularne mleczne kanapki i mleczko skondensowane? Możesz połączyć oba smaki za pomocą tego przepisu i zrobić domowe ciasto mleczna kanapka. Dzieci z pewnością pokochają ten smak, ale również Ty sama będziesz się nim zajadać.

Składniki na kakaowy biszkopt:

  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki białego cukru,
  • 6 szt jajek,
  • 4 duże łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 duże łyżki oleju

Przygotowanie biszkoptu kakaowego:

  • Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Obie mąki przesiewamy przez sitko.
  • Białka miksujemy na małych obrotach, następnie dodajemy żółtka oraz wszystkie pozostałe składniki, ciągle miksując.
  • Ciasto powinno być gęste i mieć ciemnoczekoladowy kolor – jeśli jest za jasne dodaj troszkę kakao.
  • Blaszkę o wymiarach 23 na 23 cm. smarujemy masłem, a następnie przelewamy na nią gotowe ciasto.
  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy ok. 20 minut.

Składniki na masę:

  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • pół szklanki tłustego mleka (3,2%),
  • pół szklanki cukru,
  • 30 dag margaryny,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Przygotowanie masy: