Domowa mleczna kanapka – szybki przepis na niebiańską pyszność. Zajadam się nim prawie co tydzień

  • Mleko wlewamy do garnka i dodajemy do niego cukier. Podgrzewamy razem, nie doprowadzając do zagotowania. Odstawiamy na bok, aby lekko się schłodziło.
  • Do osobnego naczynia wkładamy margarynę i mleko w proszku. Ucieramy razem i dodajemy wcześniej przygotowane mleko z cukrem.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.

Składniki na polewę:

  • 10 dag czekolady deserowej,
  • 4 dag masła

Przygotowanie polewy:

  • Do małego garnuszka dodajemy czekoladę i masło. Następnie na wolnym ogniu roztapiamy oba składniki. Polewę należy wykonać na samym końcu aby bezpośrednio po roztopieniu przelać ją na ciasto.

Przygotowanie całości:

  • Przestudzony biszkopt przecinamy na pół.
  • Na jednej części rozsmarowujemy masę i przykrywamy drugą częścią biszkopta.
  • Następnie ciasto dekorujemy gotową polewą.
  • Ciasto przed podaniem najlepiej schłodzić.
Czytaj dalej