Ciasto morelowe, które rozpływa się w ustach. To jeden z moich ulubionych przepisów, piekę je cały rok.

To jedno z moich ulubionych ciast owocowych. Jest bardzo szybkie, puszyste i smaczne. Jeśli szukasz fantastycznego dodatku do dobrej kawy, koniecznie spróbuj i przekonaj się sama! Wystarczy wymieszać ciasto w jednej misce i po prostu upiec. Szybko oraz prosto, bez sterty brudnych naczyń.

Potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 180 ml mleka
  • 300-350 g mąki
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 400 g moreli lub brzoskwiń
  • (Możesz użyć owoców z puszki lub świeżych. Jeśli chcesz użyć świeżych owoców, dodaj więcej cukru)

Przygotowanie:

Jajka ubij z cukrem.

Dodaj olej i mleko. Wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Wmieszaj masę jajeczną z mąką, aby uzyskać jednolite ciasto.

Teraz przygotuj owoce. Pokrój morele lub brzoskwinie w dużą kostkę. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Nasmaruj formę do pieczenia olejem.

Wlej ciasto, wygładź i upiecz. Piecz przez 30-35 minut w 180 ° C. Po upieczeniu możesz posypać je cukrem pudrem. Życzę smacznego!