Niepieczone ciasto z budyniem waniliowo-karmelowym. Niezwykle smaczne. Przepis.
Niepieczone ciasto z budyniem waniliowo-karmelowym – sposób przygotowania
Ciasta bez pieczenia są świetne, ponieważ nie wymagają długich i skomplikowanych przygotowań. W połączeniu z wysoką warstwą pysznej śmietanki i kremem budyniowym o karmelowym smaku otrzymujemy niedoścignione połączenie, do którego często i chętnie będziecie wracać. Jednocześnie przepis jest dość prosty i łatwo go zapamiętasz po kilku powtórzeniach.
Składniki
- herbatniki Bebe – 400 g
- budyń waniliowy – 2 torebki
- cukier granulowany – 8 łyżek
- mleko – 800 ml
- śmietana do ubijania – 400ml
- cukier puder – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 2 łyżki
- usztywniacz do kremu – 2 torebki
- gorzka czekolada – 60 gr
Karmel
- cukier – 250 gr
- cukier waniliowy – 1 torebka
- śmietana do ubijania – 250 ml
- masło – 400 gr
- miód – 60 gr
- sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Podziel ciasteczka na trzy trzecie. Przygotuj blachę lub blachę do pieczenia o odpowiedniej wielkości, przykryj ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą i rozłóż pierwszą trzecią ciastek jako korpus w dużym prostokącie. Cukier wsyp do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
Na tym etapie płynną śmietankę wlewamy do rozpuszczonego cukru i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników. Następnie dodać do nich masło, cukier waniliowy, miód i szczyptę soli i dobrze wymieszać. Kontynuuj gotowanie mieszaniny, aż zgęstnieje do kremowej konsystencji. Następnie zdejmij z ognia i ułóż masę karmelową na biszkopcie.
Na wierzchu karmelu rozsmarować drugą warstwę ciasteczek i wstawić całą blachę do lodówki, aby karmel stwardniał na ciasteczkach, aw międzyczasie przygotować drugą warstwę, tym razem z kremem waniliowym.
Wlej 600 mililitrów mleka do rondla, dodaj do niego cukier granulowany i cukier waniliowy. Pozostałą ilość mleka wymieszać z budyniem waniliowym i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć na kuchence, wlej wymieszaną mieszankę budyniową i gotuj, aż zgęstnieje. Następnie zdjąć z pieca i lekko ostudzić.
Następnie ułóż budyń waniliowy na drugiej warstwie ciastek na torcie i przykryj pozostałymi ciasteczkami. Ubij bitą śmietanę na sztywną pianę, wymieszaj z usztywniaczem i ułóż na ostatniej warstwie ciasteczek. Na bitą śmietanę zetrzyj ciemną czekoladę i wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3 godziny.