W głębokiej misce wymieszaj kakao, przesianą mąkę i sodę. Osobno ubij jaja ze zwykłym cukrem i waniliowym. Dodaj stopione masło i wymieszaj składniki za pomocą trzepaczki.
Wlej kefir i ubij ponownie składniki. Wlej płynną mieszaninę do suchych składników i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Formę o średnicy 23-25 cm wyłóż pergaminem, lekko nasmaruj papier olejem. Wlej ciasto. Piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni przez 45–50 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź.
Odkrój górę (około 2 cm) ostrym nożem i drobno posiekaj. Pozostałą część ciasta pokrój aby uzyskać 3 ciastka.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Dodaj zmielone orzechy i ponownie zmiksuj.
Posmaruj każde ciasto kremem. Pokryj nim również boki i górę ciasta. Posyp całe ciasto posiekanym biszkoptem. W razie potrzeby udekoruj deser wiśniami kandyzowanymi, suszonymi śliwkami lub orzechami.