Jajko wbij do miski, dolej wodę mineralną gazowaną. Następnie dodaj cukier, sól oraz olej. Zawartość miski dokładnie wymieszaj, aż sól i cukier ulegną rozpuszczeniu. Przydatnym narzędziem może okazać się tu kuchenna trzepaczka.
Teraz dodaj mąkę (koniecznie przesianą) i przejdź do wyrabiania ciasta. Możesz to robić zarówno ręcznie, jak i przy pomocy łyżki. Na przygotowaną wcześniej i podsypaną mąką stolnicę przełóż lepkie ciasto. Wyrabiaj ręcznie około 7-8 minut.
Kiedy będzie już gotowe, uformuj z niego kulkę i zawiń ją w folię spożywczą. Całość pozostaw na około 30 minut pod wilgotną ściereczką.
Oczekując na ciasto masz dwa wyjścia. Albo usiądź i odpocznij albo zabierz się za przygotowanie farszu do Twoich pierogów! Możesz je przygotować z czego tylko zechcesz, gdyż powyższy przepis jest niezwykle uniwersalny.
Last Updated on 1 marca 2024 by admin