Szybkie ciasto porzeczkowe z twarogiem i kruszonką: Porzeczki sprawiają, że jest niezwykle soczyste, a twaróg nadaje mu elastyczność i miękkość.

Kwaśny smak porzeczek wspaniale łączy się z innymi składnikami, dlatego stanowi idealne nadzienie do ciast.

A jeśli jeszcze ulepszymy go twarogiem i bułką tartą, nikt nie będzie w stanie oprzeć się jego smakowi i aromatowi.

Co zrobić z porzeczek

Jeśli mamy obfite zbiory porzeczek, możemy dosłownie pobawić się nimi w kuchni. Czerwone porzeczki nadają się zarówno do dań na słodko, jak i na słono (np. jako zamiennik żurawiny ). W wersji słodkiej możemy przygotować z niej desery pieczone i nieupieczone, zamrozić w formie miąższu, przygotować kompot, marmoladę, a nawet sok . Ale to, co zdecydowanie prowadzi, to ciasto porzeczkowe z okruchami.

Co jest potrzebne do ciasta porzeczkowego z okruchami

Podstawą jest ciasto maślane, które jest gęstsze, ale w połączeniu z soczystymi porzeczkami i bułką tartą ma doskonały smak. Oprócz masła, cukru, mąki, jajek i mleka, w cieście stosuje się proszek do pieczenia. Możemy go jednak zastąpić sodą oczyszczoną. W ciastach owocowych ciasto będzie dzięki niemu lepiej rosło.

W poniższej wersji ciasta dodatkowo odświeżone są warstwą sera. Niższy lub mocniejszy, w zależności od tego, kto to lubi. Do twarogu dodaje się cukier waniliowy , ale dla mocniejszego aromatu możemy wybrać esencję waniliową.

Jak poprawić miękisz do ciasta porzeczkowego

Porzeczki pięknie uzupełniają kokos, dlatego możemy to zmienić i dodać do mąki odrobinę soczystego wiórka kokosowego. Dobrze komponuje się z migdałami. Obrane migdały siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki. Okruchy w wersji migdałowej można również doprawić odrobiną cynamonu.

Jak upiec ciasto porzeczkowe z twarogiem i bułką tartą

Ciasto przeznaczone jest na dużą blachę do pieczenia, jeśli chcemy przygotować deser w formie ciasta, wystarczy połowa ilości składników.

Do przygotowania ciasta potrzebne będą:

  • 160 g masła,
  • 2 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 500 g mąki półgrubej,
  • 1 proszek do pieczenia
  • 330 ml mleka.

Do farszu przygotuj:

  • 2-3 miękkie serki twarogowe (w zależności od tego, jak gęstą warstwę chcemy uzyskać),
  • 2 jajka,
  • 2x cukier waniliowy
  • czerwone porzeczki.

Na kruszonkę potrzebujesz:

  • 80 g granulowanego cukru,
  • 80 g masła
  • około 160 g półgrubej mąki.

Jak to zrobić ?

Pozwól, aby masło ciasta zmiękło. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub natłuszczonym tłuszczem i posyp grubą mąką. W misce przygotuj okruchy, mieszając cukier, mąkę i masło. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski włóż masło, ubij jajka i dodaj cukier. Wytrzyj wszystko do czysta. Posypać mąkę proszkiem do pieczenia, dodać mleko i wymieszać ciasto. Następnie przenieś go na blachę do pieczenia.

W misce dobrze wymieszaj twarożek z ubitymi jajkami i cukrem waniliowym. Powstałą mieszaninę rozprowadź na cieście. Porzeczki oczyścić i posypać nimi warstwę twarogu. Na koniec posypać bułką tartą. Wstaw blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika i piecz około 30-40 minut, aż ciasto będzie złociste.