Szybkie ciasto porzeczkowe z twarogiem i kruszonką: Porzeczki sprawiają, że jest niezwykle soczyste, a twaróg nadaje mu elastyczność i miękkość.
Kwaśny smak porzeczek wspaniale łączy się z innymi składnikami, dlatego stanowi idealne nadzienie do ciast.
A jeśli jeszcze ulepszymy go twarogiem i bułką tartą, nikt nie będzie w stanie oprzeć się jego smakowi i aromatowi.
Co zrobić z porzeczek
Jeśli mamy obfite zbiory porzeczek, możemy dosłownie pobawić się nimi w kuchni. Czerwone porzeczki nadają się zarówno do dań na słodko, jak i na słono (np. jako zamiennik żurawiny ). W wersji słodkiej możemy przygotować z niej desery pieczone i nieupieczone, zamrozić w formie miąższu, przygotować kompot, marmoladę, a nawet sok . Ale to, co zdecydowanie prowadzi, to ciasto porzeczkowe z okruchami.
Co jest potrzebne do ciasta porzeczkowego z okruchami
Podstawą jest ciasto maślane, które jest gęstsze, ale w połączeniu z soczystymi porzeczkami i bułką tartą ma doskonały smak. Oprócz masła, cukru, mąki, jajek i mleka, w cieście stosuje się proszek do pieczenia. Możemy go jednak zastąpić sodą oczyszczoną. W ciastach owocowych ciasto będzie dzięki niemu lepiej rosło.
W poniższej wersji ciasta dodatkowo odświeżone są warstwą sera. Niższy lub mocniejszy, w zależności od tego, kto to lubi. Do twarogu dodaje się cukier waniliowy , ale dla mocniejszego aromatu możemy wybrać esencję waniliową.
Jak poprawić miękisz do ciasta porzeczkowego
Porzeczki pięknie uzupełniają kokos, dlatego możemy to zmienić i dodać do mąki odrobinę soczystego wiórka kokosowego. Dobrze komponuje się z migdałami. Obrane migdały siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki. Okruchy w wersji migdałowej można również doprawić odrobiną cynamonu.
Jak upiec ciasto porzeczkowe z twarogiem i bułką tartą
Ciasto przeznaczone jest na dużą blachę do pieczenia, jeśli chcemy przygotować deser w formie ciasta, wystarczy połowa ilości składników.
Do przygotowania ciasta potrzebne będą:
- 160 g masła,
- 2 jajka,
- 150 g cukru,
- 500 g mąki półgrubej,
- 1 proszek do pieczenia
- 330 ml mleka.
Do farszu przygotuj:
- 2-3 miękkie serki twarogowe (w zależności od tego, jak gęstą warstwę chcemy uzyskać),
- 2 jajka,
- 2x cukier waniliowy
- czerwone porzeczki.
Na kruszonkę potrzebujesz:
- 80 g granulowanego cukru,
- 80 g masła
- około 160 g półgrubej mąki.
Jak to zrobić ?
Pozwól, aby masło ciasta zmiękło. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub natłuszczonym tłuszczem i posyp grubą mąką. W misce przygotuj okruchy, mieszając cukier, mąkę i masło. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski włóż masło, ubij jajka i dodaj cukier. Wytrzyj wszystko do czysta. Posypać mąkę proszkiem do pieczenia, dodać mleko i wymieszać ciasto. Następnie przenieś go na blachę do pieczenia.
W misce dobrze wymieszaj twarożek z ubitymi jajkami i cukrem waniliowym. Powstałą mieszaninę rozprowadź na cieście. Porzeczki oczyścić i posypać nimi warstwę twarogu. Na koniec posypać bułką tartą. Wstaw blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika i piecz około 30-40 minut, aż ciasto będzie złociste.