Ciasto „Trzy Szklanki” – Smakuje obłędnie. Każdy, kto spróbuje poprosi o przepis. Nr 1 w moim domu

Kawa i ciasto to wręcz idealne połączenie. Dlatego ciasto „Trzy Szklanki” to wspaniały towarzysz aromatycznego napoju. Prosty, szybki przepis w wykonaniu, a co najważniejsze jego świetny smak pozostaje na długo w pamięci.

Składniki:

  •  1 szklanka cukru
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1 szklanka kefiru
  •  1 szklanka mąki pszennej
  •  1 łyżka kakao
  •  szczypta soli
  •  3 łyżki oleju roślinnego
  •  1 kurze jajko

oraz składniki do przygotowania śmietanki:

  •  3 łyżki cukru pudru
  •  350 g kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy sobie miskę, do której wsypujemy sodę oczyszczoną i dolewamy kefiru. Całość mieszamy. Do innego naczynia wbijamy jajko i dosypujemy szczyptę soli i szklankę cukru. Również mieszamy, najlepiej jest wykorzystać trzepaczkę.

Dolewamy oleju roślinnego oraz zawartość pierwszej miski. Mieszaninę musimy doprowadzić do jednolitej masy. Kiedy będzie już gotowa szykujemy sobie sitko i przesiewamy przez nie mąkę pszenną oraz kakao. Teraz mieszamy już wszystkie składniki razem, znów doprowadzając do jednolitej, aksamitnej niemalże masy.

W formie, w której będziemy piec – rozkładamy pergamin lub papier do pieczenia, który smarujemy masłem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a ciasto z miski przelewamy do przygotowanej już formy. Do nagrzanego odpowiednie piekarnika wsuwamy formę z ciastem i pieczemy przez 30 – 35 minut.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Do miseczki wlewamy kwaśną śmietanę i dosypujemy słodkiego cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy, by cukier puder nie był w grudkach. Kiedy ciasto będzie już gotowe – odstawiamy je do schłodzenia.

Następnie dzielimy ciasto na 2 części, odcinamy z nich górę i boki. Jedną część kładziemy na talerzu, smarujemy kremem i nakładamy drugą. Brzegi i wierzch ciasta również smarujemy kremem.
Kawałki ciasta, które zostały po odkrojeniu możemy zmielić i użyć do dekoracji na kremie.

error: Treść zabezpieczona !!