Pyszne, kremowe, aromatyczne… oto ciasto śliwkowe z budyniem według najlepszego przepisu mojej mamy.

Niewyobrażalny aromat opanowuje twoje mieszkanie! Odkryj sekret kuszącej woń! Zaskoczony? To śliwki – klucz do mojego letniego deseru, który rządzi moją kuchnią od lat. Czeka tylko na ciebie!

Gotowy na prawdziwą eksplozję smaku? Twoje kubki smakowe nie są na to przygotowane. Pora zaczarować je tymi składnikami:

Podstawa ciasta, zdolna do kradzieży serca:

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Czarodziejski krem:

  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 kg śliwek – bez pestek, umyte
  • 5 białek
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek kaszy manny

Zaczarowane przyrządzanie:

Twój pierwszy krok to magiczne połączenie mąki, cukru, proszku do pieczenia i soli z miękkim masłem. Dodaj do tej mikstury żółtka zmieszane ze śmietaną, a potem zagniataj, aż ciasto będzie wyglądać jak jednolita całość. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, nie bój się dodać więcej śmietany.

Twój bohater – ciasto, jest gotowe na wielką przygodę. Rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm i umieść w formie wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Jeżeli napotkasz problem, ręce są twoim narzędziem – napraw to nimi. Na wierzchu rozłóż soczyste, pachnące śliwki, posyp je cynamonem i zasyp pozostałymi 3 łyżkami kaszy manny.

Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. W innym naczyniu połącz żółtka z budyniem waniliowym i dodaj śmietanę. Połącz te dwa składniki i zalej nimi owoce, delikatnie wyrównując.

Wkrocz w świat pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 30-35 minut. Uważaj na ciasto podczas pieczenia – pamiętaj, każdy piekarnik ma swój charakter. Przed podaniem posyp cukrem.

Czy ten przepis stanie się twoim nowym ulubieńcem? Trzymamy kciuki! 🙂