Na wieczór przed robieniem ciasta zajmujemy się suszonymi owocami – rodzynkami i morelami. Myjemy je i osuszamy, kroimy na drobne kawałki, następnie zalewamy koniakiem. Zostawiamy tak na całą noc.
Do miseczki wsypujemy 70 g cukru i dodajemy cynamon oraz przygotowane wcześniej orzechy, wszystko razem mieszamy. W osobnej misce ubijamy jajka. Pozostały cukier łączymy z cukrem wanilinowym i małymi partiami dodajemy do ubijanych jajek.
Cienkim strumieniem, do jajek wlewamy 60 ml oleju. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy do ciasta. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie gęstnieć.
Naczynie do pieczenia wykładamy pergaminem i smarujemy olejem. Połowę ciasta wlewamy do formy i wykładamy na to połowę orzechów oraz połowę jabłek.
Last Updated on 27 stycznia 2023 by admin