Jogurtowe ciasto: Jest fantastycznie miękkie i można z nim upiec wszystko.

Doskonały przepis na ciasto z jogurtem i bez jajek.

Z ciastem pracuje się od razu i jest naprawdę doskonałe – sprężyste, miękkie i długo pozostaje kruche. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego w te święta, zdecydowanie polecam ten przepis.

Możesz go wypełnić czym chcesz. Polecam dżem kwaśny lub domowy.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 120 ml białego jogurtu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szt cukier waniliowy

Do wypełnienia:

  • Dżem
  • Marmolada
  • Nutella
  • Krem orzechowy

Do posypania:

  • Cukier puder

Przygotowanie:

Wymieszaj masło z białym jogurtem i cukrem waniliowym, aż się spieni. Stopniowo dodawać po łyżce mąki wymieszanej z cukrem pudrem. Dokładnie przetwarzamy ciasto.

Rozwałkuj przetworzone ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozwałkować na blachę o grubości ok. 5 mm. Wytnij za pomocą formy.

Możesz wycinać kształty według własnego gustu. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 150 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości i wielkości ciasta.

Piekłam 15 minut. Pozostaw wypieki do ostygnięcia na płaskiej powierzchni. Następnie trzymamy się marmolady. Posyp je cukrem pudrem na talerzu.

Z danej partii wyjdzie około 60 ciastek. Życzymy smacznego! 🙂