Nie dość, że smaczne to jeszcze tak proste w przygotowaniu. To ciasto truskawkowe podbije serce niejednego łasucha.

Truskawkowe ciasto

Oto przepis na pyszne, delikatne ciasto z dodatkiem jednych z najlepszych i najpopularniejszych owoców, czyli z truskawkami. Ciasto jest bardzo miękkie oraz smaczne, jednocześnie wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Co więcej przepis można wykonać z innymi dowolnymi owocami.

Do wykonania ciasta są potrzebne następujące składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 ml świeżego mleka,
  • 2 całe jajka (najlepiej średniej wielkości),
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 180 g cukru białego,
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • dowolne owoce (w tym przypadku truskawki).

Uwaga! podane składniki do proporcje podane na blachę o średnicy 20-24 cm.

Sposób przygotowania ciasta:

W pierwszej kolejności ubij jajka z cukrem białym oraz cukrem waniliowym. Następnie dodaj mleko oraz olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp wszystkie sypkie składniki, czyli pszenną mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie składniki, aż do momentu uzyskania jednolitej masy.

Następnie przelej ciasto na natłuszczone i posypaną delikatnie mąką blachę. Na koniec na cieście ułóż całe bądź przekrojone, umyte wcześniej truskawki. Ciasto należy piec przez oko o 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu ciasta z piekarnika można je dodatkowo udekorować cukrem pudrem.