Cienkie naleśniki bez mąki, których każdy będzie chciał dokładkę

Kiedyś podczas wizyty u koleżanki zostałam poczęstowana naleśnikami i zdałam sobie sprawę, że przez całe życie robiłam je w niewłaściwy sposób.

Cieniutkie jak papier, a jednocześnie rumiane, delikatne i pachnące, o cudownym smaku. Do przygotowania nadzienia opracowałam oddzielną listę składników.  Cienkie naleśniki znali już nawet Słowianie i kojarzyli je ze słońcem. Ten przysmak był związany z Jaryło – słowiańskim bogiem płodności. Całe szczęście, że tradycja jedzenia naleśników nie zniknęła z biegiem czasu!

Składniki

  • Jajka – 10 sztuk
  • Mleko – 1 l
  • skrobia – 500 g
  • cukier – 100 g
  • olej słonecznikowy – 5 łyżek
  • masło – 200 g
  • twaróg – 200 g
  • sól (do smaku)
  • żółtka – 3 sztuki

Sposób przygotowania:

1. Przesiej skrobię przez sito. Ubij całe jajka z dodatkiem 5 łyżek cukru, następnie dodaj olej i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj skrobię i ponownie wymieszaj, żeby ciasto było gładkie.

2. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki z obu stron.

3. Przygotuj nadzienie do naleśników – zmiel twaróg z cukrem, który pozostał po przygotowaniu ciasta, oraz żółtkami.

4. Na każdego naleśnika nałóż porcję nadzienia i zawiń w rulon, chowając krawędzie do środka. Tak przygotowane naleśniki włóż do formy do pieczenia i polej roztopionym masłem. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.

Dla mnie najbardziej atrakcyjnym elementem przepisu na cienkie naleśniki jest roztopione masło, dzięki czemu są rumiane, kremowe i pachnące. A czy Ty lubisz piec naleśniki? Jakie nadzienie lubisz najbardziej?