Cieniutkie jak papier, a jednocześnie rumiane, delikatne i pachnące, o cudownym smaku. Do przygotowania nadzienia opracowałam oddzielną listę składników. Cienkie naleśniki znali już nawet Słowianie i kojarzyli je ze słońcem. Ten przysmak był związany z Jaryło – słowiańskim bogiem płodności. Całe szczęście, że tradycja jedzenia naleśników nie zniknęła z biegiem czasu!
1. Przesiej skrobię przez sito. Ubij całe jajka z dodatkiem 5 łyżek cukru, następnie dodaj olej i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj skrobię i ponownie wymieszaj, żeby ciasto było gładkie.
2. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki z obu stron.
3. Przygotuj nadzienie do naleśników – zmiel twaróg z cukrem, który pozostał po przygotowaniu ciasta, oraz żółtkami.
4. Na każdego naleśnika nałóż porcję nadzienia i zawiń w rulon, chowając krawędzie do środka. Tak przygotowane naleśniki włóż do formy do pieczenia i polej roztopionym masłem. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.
Last Updated on 1 marca 2024 by admin