Gdy sezon na cukinię w pełni, należy z niego korzystać. Spróbuj tego przepisu na cukinię z czosnkiem, a będziesz ją robić codziennie.

Tę chrupiącą cukinię możesz przygotować bez brudzenia rąk! Przepis jest bardzo łatwy i bardzo pyszny.

Składniki

Do przygotowania cukinii wystarczą:

  • 3 jajka 
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ząbek czosnku 
  • 1-2 łyżki sezamu 
  • olej roślinny 
  • 100 ml sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie

Odkrawamy końce cukinii, a na jej powierzchni tworzymy delikatne rowki za pomocą widelca.

Następnie kroimy ją na pół i małe ok 2 cm kawałki.

W małej misce roztrzepujemy jajka, możemy dodać do nich sól i pieprz. 

Pokrojoną cukinię wrzucamy do woreczka śniadaniowego i dodajemy do niej skrobię kukurydzianą i mąkę.

Całość potrząsamy tak, aby cukinia była cała w mące.

Można to wykonać również w plastikowym pudełku. 

Cukinię przekładamy do miski i wlewamy do niej jajka.

Całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy około 2 cm oleju. Kawałki cukinii umieszczamy na oleju, tak aby się nie stykały. 

Smażymy 5 minut z każdej strony. Gdy cukinia będzie zarumieniona, przekładamy ją do miski. 

Sos sojowym mieszamy ze startym czosnkiem i polewamy nim cukinię. Na koniec posypujemy sezamem. Warto poczekać z jedzeniem, aż danie wystygnie! 

Smacznego!