Szef kuchni z Włoch nauczył mnie, jak przygotować cukinię smaczniejszą niż mięso: Prosty i szybki przepis.

Pieczona cukinia z serem i pomidorem stała się absolutnym hitem tego lata. Każdy, kto go u nas spróbował, prosił o przepis.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • zwykła mąka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100 g sera
  • 2 pomidory

Panierka:

  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki bazylii
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Zrób płytkie nacięcia na cukinię widelcem. Odetnij końce, pokrój na ćwiartki. Wykonać 3/4 poprzeczne nacięcie nożem.

Posolić cukinię z obu stron. Posyp czarnym pieprzem. Do miski dodaj jajka, skrobię, śmietanę, sól, mielony pieprz. Ubij widelcem.

Posmaruj cukinię na talerzu mąką. Zanurz w mieszance jajecznej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.

Ułóż zawiniętą cukinię obok siebie na blasze do pieczenia. Umieść blachę w piekarniku. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180°C.

Twardy ser i pomidory pokroić w plastry. Włożyć ser i pomidory w szczeliny w cukinii.

Do miski dodaj jajko, sól, bazylię i czarny pieprz. Następnie zetrzyj czosnek do mieszanki. Ubij widelcem.

Posmaruj cukinię ubitą mieszanką jajeczną. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez kolejne 5-10 minut.

Na koniec posyp wierzch posiekaną natką pietruszki i podawaj. Smacznego!