Mąż powiedział, że to lepsze niż niedzielne kotlety mięsne: Najsmaczniejsza cukinia w delikatnym cieście z czosnkiem.

Genialny sposób na ciepłą i sycącą kolaję bądź na szybki obiad. Bardzo delikatna i aromatyczna cukinia podbije serca wszystkich domowników! Możesz jeść ją samodzielnie bądź w towarzystwie swoich ulubionych dodatków.

Potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 100 ml kefiru lub naturalnego jogurtu
  • jeden ząbek czosnku
  • cukinia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Najpierw umyj cukinię i odetnij jej oba końce. Następnie pokrój warzywa na średniej wielkości „patyczki” o szerokości około jednego centymetra. Następnie włożyć warzywo do głębokiej miski, posól, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i odstaw na około piętnaście minut.

W międzyczasie ubij jajka w małej misce, dopraw je solą i pieprzem. Gdy jajka zostaną ubite, dodaj kefir i trochę mąki.

Po piętnastu minutach cukinia wypuści sok, odlej go. Następnie obtocz poklei kawałki cukinii najpierw w mące, następnie w przygotowanym cieście, a na koniec ponownie w mące. Połóż plastry cukinii na rozgrzanym oleju i piecz ze wszystkich stron na złoty kolor na małym ogniu.

Następnie smaż ją na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor. Gotowe kawałki ułóż na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!