Każdy szuka przepisu na tę cukinię z czosnkiem: Szybkie i fantastyczne orzeźwienie – Robię tak przez całe lato.

Znakomity przepis z cukinii, który doskonale sprawdza się jako dodatek lub lekka przekąska.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 6 ząbków czosnku
  • koperek
  • pietruszka
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • mieszanka suszonych papryczek
  • oliwa z oliwek 35 ml
  • opcjonalnie: ser

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, nie ma potrzeby ich obierania. Cukinię pokroić w krążki o grubości 1,5 cm.

Posól i pozostaw przez 30 minut, najlepiej na sitku. W międzyczasie drobno siekamy czosnek.

Pokrój pietruszkę i koperek. Mieszamy wszystko razem.

Po 30 minutach rozłóż cukinię na ręczniku papierowym. Przykryj ręcznikiem papierowym. Wilgoć musi zostać całkowicie wchłonięta!

Dopraw mieszanką papryczek. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.

Ułóż plastry cukinii w jednej warstwie. Smażyć przez 20-30 sekund z każdej strony (złoty brąz).

Usmażoną cukinię połóż na ręczniku papierowym. Tłumimy płomień. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek.

Smażymy również mieszankę czosnku i ziół. Nałóż na cukinię i podawaj na ciepło. Życzymy smacznego! 🙂